Tallinna börs tõusis neljapäeval 0,38% ja Riia börs 0,02%. Vilniuse börs oli Leedu iseseisvuspäeva tõttu täna suletud.

Tallinna börsil kujunes kauplemiskäibeks 1,18 miljonit eurot. Sellest suurema osa andsid LHV Group 510 000 euroga, Coop Pank 193 000 euroga ning Tallinna Sadam 170 000 euroga.

Tõusjaid oli 17, langejaid 9 ning eilsel sulgemistasemel lõpetas seitse aktsiat.

Mis veel toimus?

  • Noorelt miljonäriks saanud Gerda Rand jagas Delfi Ärilehega enda teekonda. 20-aastaselt pakkis ta kohvri ja võttis suuna lombi taha, et seal Southwestern Advantage’i kaudu raamatuid müüa ning headel aegadel sai ta oma sissetulekust säästa 80-90%. „Mu toonane eesmärk oli võimalikult palju oma sissetulekutest investeerida,“ meenutas Rand. Esimeseks aktsiatehinguks valis ta Olympic Casino ning sealt edasi sukeldus ta laenuärisse, laenates oma sõpradele ja USA raamatumüügi mentorile Jaak Roosaarele, kes on nüüd tuntud investor. Loe pikemalt siit.

  • Kinnisvaraarendaja Arco Vara teatas, et neljanda kvartali müügitulu oli 327 000 eurot, mis on 1% suurem kui aastataguses võrdluskvartalis. Kvartali ärikahjumiks kujunes -723 000 eurot ja puhaskahjumiks -811 000 eurot. Kvartali kahjumi oluline komponent on Arco Vara tegevjuhi Miko-Ove Niinemäe sõnul Madrid BLVD hoone müük peale seda, kui hoone on teeninud 10 aastat stabiilset üüritulu. Hoonel on pooleli müügiprotsess, mis prognooside järgi jõuab lõpule 2023. aasta II kvartalis. Loe pikemalt siit.

  • Euroopa keskpanga president Christine Lagarde kinnitas kolmapäeval, et märtsi kohtumiselt tuleb taas intressitõus. „Võttes arvesse inflatsioonisurvet, kavatseme oma järgmisel, märtsis toimuval kohtumisel tõsta intressimäärasid veel 50 baaspunkti võrra,“ ütles Lagarde Euroopa Liidu seadusandjatele Strasbourgis. „Pärast seda hindame me edasist rahapoliitika teekonda.“ Loe pikemalt siit.

  • Eesti Pank teatas, et neljandas kvartalis oli kuni aastase tähtajaga hoiuste intressimäär viimase kuue aasta kõrgeimal tasemel. Kui aasta varem oli kodumajapidamiste tähtajaliste hoiuste keskmine intressimäär 0,29%, siis 2022. aasta neljandas kvartalis 1,51%.

  • Finantskonsultant ja raamatu „Rahaline vundament“ autor Jekaterina Tint toob välja 7 punkti, millega investor peab investeerimiskonto kasutamisel kindlasti arvestama ning mille vastu on inimesed eksinud. Loe pikemalt siit.

Euroopa ja USA

Euroopa peamised börsid on neljapäeval liikunud erisuundades. Laiapõhjaline Stoxx 600 indeks on langenud 0,3% ning Skandinaavia aktsiaid koondav OMX Nordic 40 -0,67%.

Kolm peamist USA aktsiaindeksid alustasid kauplemist ligi 1% langusega.

Bitcoini hind kerkis täna viimase kuue kuu kõrgeimale tasemele, küündides ligi 24 700 euroni. Tõusu põhjusena nähakse nii kerkinud riskiisu kui ka langusele panustanud positsioonide sulgemisi.