Täna näitavad kaks balti riigi indeksit langust - Tallinn (-0,58%) ja Vilnius (-0,28%). Ainsana näitab tõusu Riia (0,2%). Sarnaselt eilsele oli ka täna Enefit Green kõige suurema kauplemiskäibega väärtpaber (314 352 eurot). Tallinna börsi põhinimekirja kauplemiskäibeks kujunes umbkaudu 800 000 eurot. Kauplemiskäibe poolest väike, ent siiski näitas täna farmaatsiaettevõte J. Molner täna protsentuaalselt väga suurt tõusu (+14,72%).

Langejaid oli täna kokku 19, tõusjaid aga kõigest 2.

Mis veel toimus?

  • Ettevõtja ja investor Sten Tamkivi sõnul pole enam olukorda, kus idufirma investeerimispakkumine tuleb neljapäeval, laupäeval saab asutajaga pool tundi rääkida ja esmaspäevaks on vaja investeerimisotsust. Loe lähemalt.

  • 6. juunil 2023 lõppes Grab2Go AS aktsiate esmane avalik pakkumine, mille vastu investorid ei näidanud suurt huvi üles. Loe lähemalt.

  • Hiina suurimad pangad otsustasid langetada hoiustajate intressimäärasid, et seekaudu hoogustada majanduskasvu seal, kus tarbimine on taastunud aeglaselt. Loe lähemalt.

  • Värske kandega said Taavet Hinrikuse vara haldamiseks loodud ettevõtte OÜ Notorious osanikeks ka Sten Tamkivi, Kristina Siimar ning Martin Tälli – kõik, kes on ühtlasi seotud Tamkivi ning Hinrikuse loodud investeerimispartnerluse Taavet+Sten juhtimisega. Loe lähemalt.

  • Eesti farmaatsiaettevõte J. Molner AS annab teada, et on saanud Health Canadalt müügiloa esimesele ravimi - norepinefriinbitartraat süstelahuse - turuletoomiseks. Loe lähemalt.

Eurotsoon näitab majanduslangust

Selle aasta esimeses kvartalis näitas eurotsioon majanduslangust, niisamuti pole majandusteadlased optimistlikud saabuvate kuude osas.

Neljapäeval avaldatud Eurostati andmete kohaselt oli sisemajanduse kogutoodang kogu kvartali jooksul -0,1%. Esimesel lugemisel teatas agentuur, et euroala riigid näitas esimese kolme kuuga hoopis kasvu +0,1%, ent seda väidet korrigeeriti pärast seda, kui Saksamaa vähendas sama perioodi kasvunäitajaid ning Iirimaa seadis kasvumäära allapoole, näidates nüüd peaaegu 5% langust.

„Uudised, et SKT siiski esimeses kvartalis kahanes, tähendab, et euroala on juba langenud tehniliselt majanduslangusesse. Me kahtlustame, et majandus kahaneb ülejäänud aasta jooksul veelgi,“ ütles Capital Economicsi Euroopa peaökonomist Andrew Kenningham neljapäeval.

USA ja Euroopa börs

Euroopa börsil näitab kirjutamise hetkel head minekut indeks FTSE MIB (+1,02%). Tõusu näitab ka Pariisi börsi peamine indeks CAC 40 (kirjutamise hetkel 0,26%). Suurim langeja aga on Londoni börsiindeks FTSE 100 (-0,2%).

Hirmuindeksiks nimetatud VIX näitab USA börsil jälle head tõusu (+1,22), niisamuti ka kuld (+0,98%).