Kõik kolm Baltikumi aktsiaindeksit lõpetasid päeva plusspoolel. Kõige nõrgemat kasvu näitas Tallinna börsiindeks napi 0,02% tõusuga. Riia kerkis 0,94% ning Vilnius 0,81%.

Tallinna börsil kujunes päevaseks kauplemiskäibeks 613 000 eurot. Sellest suurema osa andsid LHV Groupi aktsiad 159 000 euroga, Tallink Grupi aktsiad 125 000 euroga ning Enefit Green 89 000 euroga.

Mis veel toimus?

  • Fondivalitseja BaltCap teatas uuest 200 miljoni euro suurusest fondist, mille investeeringud keskenduvad taastuvenergeetika ning avaliku ja erasektori koostöös (PPP) valmivate transpordi- ja suure sotsiaalse mõjuga taristuprojektidele Balti riikides ja Poolas. Loe siit.

  • Hiina teatas, et aktsiate langusele panustavad fondid peavad suurendama enda tagatiseks oleva kapitali hulka. Sammu eesmärgiks on riigi aktsiaturgu toetada. Loe siit.

  • Eelmisel aastal 600 miljonit eurot kaasanud elektriveokite idufirma Volta Trucks AB kavatseb pärast mitmeid tarneahela probleeme pankrotiavalduse esitada. Loe pikemalt siit.

  • Maailmakuulsa investeerimisfirma Berkshire Hathaway asepresident ning Warren Buffetti partner Charlie Munger leiab, et tehisintellekt saab liialt tähelepanu ning tehnoloogiale omistatakse liialt suuri ootusi. Loe pikemalt siit.

Euroopa ja USA languses

Regiooni suuremaid börsiettevõtteid koondav Euro Stoxx 50 on langenud 0,40% ning Skandinaavia aktsiaid koondav OMX Nordic 40 ligi 0,50%.

USA aktsiaid on madalamale tõmmanud oodatust kõrgemad riigi jaemüügi numbrid. Dow Jonesi tööstuskeskmine on kukkunud 0,20%, S&P 500 0,80% ning Nasdaqi koondindeks 1,30%. Turge üllatas septembri tugev jaemüük.

Kui septembris oodati USA jaemüügilt 0,3% suurust kuist kasvu, siis tegelikult üllatas jaemüük 0,7% kasvuga. Tegemist on kuuenda järjestikuse kuuga, mil jaemüük kasvab. See viitab majapidamiste tugevale nõudlusele ning toetab vaadet, et Föderaalreserv võib intresse hoida kõrgemal ja kauem.