Tallinna börsi põhinimekirjas oli täna kokku kaheksa tõusjat, kelle enim tõusid PRFoods (+3,11%), Tallink Grupp (+2,56%) ja Arco Vara (+1,84%). Langejaid oli viis, neist enim langes Pro Kapital Grupp (-2,04%).

Mis veel toimus?

  • Tallink otsustas maha müüa Isabelle nimelise kruiisilaeva. Laeva eest saadud hinda Tallink ei avaldanud, kuid tõdes, et müük omab tänavustele majandustulemustele positiivset mõju.

  • Arco Vara suurendas kasumiootust: lõppenud aastalt ootab kinnisvarafirma varemprognoositust 33% kõrgemat kasumit ehk 3,6 miljonit eurot. Kasumi kasv tuleneb seetõttu, et kulud osutusid madalamaks kui eelarves kirjas oli.

  • Infortar sõlmis turutegemise lepingu Swedbankiga. Vastavalt lepingule alustab Swedbank turutegemist Infortari aktsiatega alates 1. veebruarist. Leping sõlmiti kuuekuuliseks perioodiks, millele järgnevalt muutub leping tähtajatuks. Turutegija kasutamine pakub investoritele tehingute tegemisel lisalikviidsust ning vähendab likviidsuskulusid.

  • First Northil noteeritud Punktid Technologies teenis neljandas kvartalis 24 000 eurot kasumit. Mullu samal ajal oli ettevõte 169 000 euroga miinuses. Samas langes oluliselt müügitulu, 292 000 euroni. Müük langes seega aastases võrdluses 56%. „Neljas kvartal möödus Punktid grupi jaoks jätkuvalt kasumisse liikumise suunas, mistõttu erinevad investeeringud olid peatatud. Töötasime kulude kärpimise ning hädavajalike töödega, lisaks viisime minimaalseks ka hulgimüügiga tegelemise, et hoida peamises fookuses platvormi stabiliseerimist,“ märkis ettevõtte juht Hannes Niid.

  • Elon Musk jäeti ilma 55 miljardi dollari suurusest boonusest. Nimelt vaidlustas Tesla aktsionär Elon Muskile määratud boonuspaketi, nimetades seda ülemääraseks. Otsus pole lõplik.

Euroopas pole täna börsid selget suunda võtnud. Saksa indeks DAX on langenud 0,4% ning Briti indeks FTSE 100 ja Prantsuse indeks CAC 40 0,1%. Tõusuteel on aga Põhjamaade indeks OMX Nordic 40, mis on kerkinud 2,1%. Tõusu on vedanud Taani ravimifirma Novo Nordisk, kes andis teada, et eelmises kvartalis kasvas kasum 62% ehk 3,2 miljardi dollarini. Aktsia on täna tõusnud 4,7%.

USA börsil on indeksid liikumas samuti eriilmeliselt. Kui Dow Jones on napilt 0,1% plussis, siis S&P 500 on langenud turu avanedes 0,7% ning Nasdaq Composite 1,4%.

Eile teatasid oma tulemustest mitu tehnoloogiahiidu, mis ei suutnud piisavalt palju ületada nendele pandud kõrgeid ootusi: näiteks kasvas Microsofti kvartali müügitulu 62 miljardi dollarini, mida oli 17,6% enam kui aasta varem. Peaaegu kaks korda kiiremini kasvas aga kasum, kolme kuuga teeniti 21,9 miljardit dollarit (+33,2%). See ei olnud aga piisavalt rahuldav tulemus, kuna maailma väärtuslikuim firma jäi oma tehisintellekti ärist saadavate tulude tulevikuvaate osas ebamääraseks. Aktsia on langenud täna 1%.

Veelgi kehvemini on läinud Alphabeti (Google’i emafirma) aktsial, mis on langenud 6%. Neljanda kvartali müügitulu oli 86,3 miljardit dollarit (kasv aastaga 13,5%), kasum 20,7 miljardit dollarit (kasv 51,8%). Kui pilveäri näitas oodatust paremat tulemust, siis otsingumootori reklaamitulemus jäi napilt alla ootustele.

Kehvasti on läinud ka kiibitootja AMD aktsial, mille kvartali müügitulu oli 6,2 miljardit dollarit (+10%), kasum 667 miljonit dollarit (+3076%, kuna mullu oli neljanda kvartali kasum nõrk). AMD aktsia on täna langenud 4,2%.