Tallinna börsi põhinimekirja käive ulatus ligi 1,277 miljoni euroni. Suurima kauplemiskäibega väärtpaber kogu Balti börsil oli LHV Group (616 504 eurot). Kõige enam tehinguid tehti aga hoopis Enefit Greeniga (745 tehingut). Baltic Horizon Fund (-4,39%) ja Textmagic (-13,16%) näitas täna võrdlemisi arvestatavat langust.

Balti börsiindeksitest oli täna ainsana plussis Tallinn (+0,13%). Riia (-0,8%) ja Vilnius (-0,05%) börsiindeksid olid aga miinuses.

Mis veel toimus?

  • Tallink Grupi börsile saadetud statistikast selgub, et 2024. aasta jaanuaris vedas Tallink 329 974 reisijat, mida on 2,4% võrra vähem võrreldes eelmise aasta jaanuariga. Loe lähemalt.

  • USA keskpanga esimees Jerome Powell ütles pühapäeval eetris olnud CBS saatele „60 minutes“, et intresside langetamine ei pruugi toimuda märtsis. Nimelt sõltub tema sõnul kõik statistikast, mis näitab, kas 2-protsendilise inflatsiooni poole ollakse ikkagi teel. Loe lähemalt.

  • Leedu investor Ilja Laurs kardab, et miljardi väärtusega firmad ehk ükssarvikud võivad Leedust kaduda, sest nende tegevust hakkab oluliselt mõjutama karmistuv tehnoloogiaettevõtetele suunatud regulatsioon. Laursi sõnul võib 500st sellisest ettevõttest riiki alles jääda vaid viis, mõjutades oluliselt töökohti ja sissetulekuid ning riigi SKT-d. Loe lähemalt.

  • Taani ravimihiid Novo Nordisk ostab 11 miljardi dollari eest kolm tootmistehast, mis suurendavad ettevõtte võimekust toota populaarseid kaalualandamisravimeid Ozempic ja Wegovy. Loe lähemalt.

Lähis-Ida konflikt pole McDonaldsi müügile mõjunud hästi

McDonald’s teatas täna enda kvartali tulemused, tõdedes, et oluliselt mõjutas nende müüki ebastabiilsus Lähis-Idas. Ettevõtte aktsia hind langes eelturul kaubeldes alla ühe protsendi.

Mitmed Wall Streeti analüütikud eeldasid, et kasum aktsia kohta saab olema 2,82 dollarit (kohandatud kasum aga 2,95 dollarit). Käibe suuruseks eeldasid analüütikud 6,45 miljardit dollarit. Tegelikkus on aga 6,41 miljardit dollarit. Kiirtoiduettevõte teatas neljanda kvartali puhastulud 2,04 miljardit dollarit ehk 2,8 dollarit aktsia kohta. Aasta varem oli puhastulu 1,9 miljardit dollarit ja hind aktsia kohta 2,59 dollarit.

Kui mitte arvestada kõikvõimalikke tarkvaraarenduste ja ümber struktureerimisega seotud kulutusi, teenis McDonalds 2,95 dollarit aktsia kohta. Müük tõusis ettevõttel 8 protsenti ehk 6,41 miljardi dollarini. Keti samade poodide müük tõusis kvartalis 3,4%.

McDonaldsi Lähis-Ida müük on langenud pärast seda, kui Iisrealis litsentsi omav ettevõtja pakkus näiteks sõduritele McDonaldsi esindustes toitudele allahindlusi. Samuti on ettevõte pidanud ajutiselt sulgema mõned restoranid, et tagada protesti käigus nende ohutus.

„Ettevõte jälgib olukorda, kuid eeldatavasti on sõjal negatiivne mõju kogu müügile ja tuludele,“ ütles McDonald’s regulatiivses dokumendis.

USA ja Euroopa börs

Itaalia börsi üks suurim indeks FTSE MIB (+0,8%) näitab täna head tõusu. Samas Hispaania börsi peamine indeks IBEX 35 (-0,88%).

USA börsil on enamik indekseid kirjutamise hetkel punases. Langust näitab nii nafta (-0,98%) ja kuld (-0,96%). Märgatavas languses on ka Dow (-0,82%).