Kuigi praegune olukord kinnisvaraturul ei pruugi arendajate jaoks olla kõige parem, on elukondlikus kinnisvaras praegu selgelt turg ostja poole kaldu. Pangad on ostjate jaoks laenutingimusi pehmemaks muutnud, seega on võimalused oma kodu hankimiseks praegu märksa paremad kui veel mõne aja eest.

Seda paljuski ka seetõttu, et Tallinnas ja Harjumaal on pakkumine elukondlikul kinnisvaraturul suurem. Kui paari aasta eest oli jooksvalt pakkumises ca 800 uut ehitatavat korterit või ridaelamut, siis tänaseks on see kasvanud 3000 peale, mis on normaalne ning turg suudab selle vastu võtta. Pisut murelikuks teeb täna vaid Haabersti, kus on suurim uusarenduste korterite jääk ca 600 ühikut.

See tähendab, et praegu kodu ostma asudes on palju valikut ning oma uue sobiva kodu saab kiiresti kätte. Need ajad, kus valiti välja uus kodu, aga võtmeid pidi ootama aasta aega, on vähemalt mõneks ajaks möödas. Tegelikult on päris mitmeid selliseid kodusid, kuhu saabki kohe sisse kolida.

Haabersti teeb uut tõusu

Koos kinnisvaraturu muutustega muutuvad läbi aastate ka piirkonnad, kus on rohkem pakkumist, sest seda on ikka seal, kus rohkem arendatakse. Näiteks pole kunagi varem olnud nii suurt pakkumist juba varem välja toodud Haabersti linnaosas. Seega on inimesed, kes soovivad sinna kolida, eriti heas positsioonis.

Haaberstis on üle kümne erineva uue arenduse ja selline buum on seotud suure hulga vaba maa olemasoluga. Samuti on seal mõnus elukeskkond, palju loodust, Harku järv koos väljaarendatud rannaalade ja järveäärsete terviseradadega. Ühtlasi on hea ühendus kesklinnaga, haridus- ja terviseasutuste ning muude teenuste lähedus piirkonna suureks plussiks. Kiiresti jõuab ka mere äärde, lähedal on Kakumäe rand ja mööda mereäärset kergliiklusteed jõuab lihtsasti ka Stroomi randa.

Haaberstis on päris palju elanikke, kes on seal juba ammu elanud, aga on nüüd vahetamas vana paneelmaja korterit sama piirkonna uuema elamise vastu. Leidub ka neid, kes ei müü oma paneelmaja korterit maha, vaid teevad korraliku remondi ja jätavad vana korteri üürikinnisvaraks.

Lasnamäe pildilt kadunud

Tavapärasel hulgal pakkumisi on ka kesklinnas, kus on müügis umbes 550 korterit. Lasnamäe, mis on üsna suur piirkond, jääb uusarenduste pakkumiste poolest üheks väiksemaks linnaosaks. Osaliselt võib see olla tingitud sellest, et kuigi poed ja koolid on seal olemas, on Lasnamäel magala silt liiga tugevalt küljes. Teisalt ei ole paneelmajade ümber loodud niivõrd head ja atraktiivset elukeskkonda, mis tänaseid ostjad meelitaks. Vaba aja veetmise võimalused on hoopis teisel tasemel kui näiteks Põhja-Tallinnas ja see on nooremate inimeste jaoks aina olulisem aspekt oma kodu soetamisel. Noored inimesed vaatavad vägagi palju, kas uue võimaliku kodu ümber on kohvikuid ja erinevaid meelelahutusvõimalusi, kus õhtul aega veeta. Samuti on oluline kiire ja lihtne ühendus linnaga, et oleks mugav kinno, teatrisse või kontserdile minna. Loodetavasti jõuab Lasnamäe tulevikus mõne põneva uuendusega teistele piirkondadele järele.

Põhja-Tallinna linnaosas on enamjaolt olemas see, mis mõnes teises piirkonnas on puudus, ning seetõttu on seal ka palju arendusi ja pakkumisi. Põhja-Tallinn pakub meelelahutust kõigile, samuti on meri lähedal ja paljudes kohtades juba ka õnnestunult inimestele avatud, näiteks Noblessneris.

Arhitektuurihuvilistele pakub see piirkond palju avastamisrõõmu, kuna seal leidub arvukalt vanu tööstuskomplekse, mis on juba kujundatud või mida saab kujundada ägedateks eluruumideks. Kui hoone vähegi kannatab rekonstrueerimist, arendaja näeb hoones potentsiaali ja selle taaselustamiseks rahastuse saab, siis on neis hoonetes ja nende ümber võimalus luua täiesti uus äri- ja elukeskkond, mis on mõnusalt vaba olekuga ja kuhu sobib tulla nii tennise kui ka ülikonnaga.

Hea planeering väga oluline

Uusarendustes vaatavad ostjad asukoha kõrval väga palju ka planeeringut, et see oleks loogiline, mugav ja eluruumi pind võimalikult hästi ära kasutatud. Näiteks suurt esikuruumi ei eelistata, küll aga soovitakse avarat magamistuba. Moodi on läinud ka erinevad sisseehitatud panipaiga- ja garderoobivõimalused, tänu nende olemasolule ei pea ruumi sisustama suurte kappidega. Muidugi on oluline ehituskvaliteet ja energiamärgis, sest viimane on peale igakuiste madalate kõrvalkulude tähtis ka hea laenu saamiseks.

Uut kodu valitakse ja ostetakse mitte ainult ruutmeetrite, aga ka tubade arvu järgi. Paljudel ongi väga selge arvestus, et on vaja kas kahte või kolme tuba. Näiteks on üheks levinud sooviks leida varasemast elamisest ühe toa võrra suurem kodu, et saada lisatuba kas töökabinetiks või laste lisandumise tõttu lastetoaks.

Alati on argumendiks rõdu või terrassi olemasolu, ridaelamu puhul ka oma aiamaa. Kõikidele nendele argumentidele lisaks on väga olulisel kohal ühistranspordiühendused kesklinna ja muude tõmbekeskustega, et vanemad ei peaks lastele taksojuhid olema.

Elu tuleb alati peale

Kuna praegu on kinnisvaraturul tugevalt ostja aeg, siis soovitan koduotsijatel olla nõudlikumad ja lasta end teenindada. Küsige julgemalt nõu maakleritelt, mitte ainult arendajate käest, sest nemad pakuvad eelkõige oma arendusi. Arendajad võivad muidugi pakkuda omalt poolt häid lahendusi kodu ümberkujundamiseks, kui valitud arenduses selleks veel ehituslikult võimalus on. Kirjeldage kinnisvara müügispetsialistidele oma soove detailsemalt, sest valikut praegu on ning nemad aitavad selles maailmas hästi orienteeruda ning teile sobivaim kodu leida.

Tulevikku vaadates usun, et pakkumine elukondlikul kinnisvaraturul liigub lähiaastail pigem külgsuunas ehk ei vähene oluliselt ega ka kasva. Arendajad on praegu küll uute projektide käivitamisel veidi ettevaatlikumad, kuid ka see olukord võib mõne aja pärast muutuda.

Kuigi laenuintressid ja euribor on olnud kõrgemal kui mõned aastad tagasi, siis ka sellega hakatakse vaikselt kohanema. Lõpuks on ju nii, et elu tahab elamist ning varem või hiljem leitakse võimalused seda hästi teha. Ühel hetkel on vaja hakata uut kodu soetama uute elusündmuste tõttu, olgu selleks siis vanematest eraldi kolimine, paarilise leidmine, lapse sünd või soov kolida oma pere teise keskkonda. Kinnisvara hinnaga on alati olnud nii, et kui tänasel hetkel tundub kodu ostmine kallis ja ajas näiteks kümme aastat tagasi vaadates väga soodne, siis kümne aasta pärast paistavad just tänased hinnad soodsad. Kodu ostmiseks on alati õige aeg.