Tänavu on If Kindlustuses registreeritud 56 elamutes toimunud tulekahju. Neist 11 juhul on põlengu põhjustanud elektriseadmed ja kahjusumma küündib 640 000 euroni.

Kindlustusfirma varakahjude grupijuhi Piret Jõhviku sõnul saavad elektriseadmetest tulekahjud alguse tavaliselt siis, kui inimesi kodus ei ole.

„Näiteks suvekodust lahkudes on mõistlik televiisor, kodumasinad, kaevupump ja veeboileri voolujuhe pistikust välja tõmmata, sest ooterežiimil tarbivad seadmed elektrit ja on ikkagi vooluringis. Üks oluline soovitus tulekahjude ärahoidmiseks on mitte unustada laadima mobiiltelefonide ja fotoaparaatide akusid. Laadimisel tekkiva ülepinge tõttu võivad seadmed tuleohtlikuks muutuda ja ise süttida. Mullu hävis tules täielikult korter, kui põlengu põhjustas vooluvõrku laadima jäetud sülearvuti. Pere kaotas kodu ja kahju ulatus 90 000 euroni,“ sõnas Jõhvik.

Möödunud aastal teatati ettevõttele 29 elektriseadmetest alguse saanud tulekahjust elamutes, neist suurim ulatus 170 000 euroni. Väljamakstud hüvitised vastavate põlengute eest olid mullu üle 802 000 euro.

Kindlustusfirma nõuanded, kuidas elektriseadmete põhjustatud tulekahjusid ära hoida:

• Ära kasuta näiteks mobiiltelefoni või sülearvuti laadimiseks kahjustunud juhet, mille tõttu võib seade süttida.

• Elektriseadmeid ja juhtmeid lase parandada vaid spetsialistil.

• Kontrolli, et elektriseadmetesse poleks kogunenud tolmu, mis võib põlema süttida.

• Mitme seadme ühendamine ühte pistikusse koormab liigselt juhtmeid ning nende kuumenemine võib põhjustada tulekahju.

• Elektri- ja pikendusjuhtmeid ei tohi paigutada raskete esemete alla ega uste vahele, sest juhe võib kahjustuda ja seade süttida.

• Elektrilisi seadmeid tohib kasutada vaid tootja poolt määratud eesmärgil, näiteks puhuril ei tohi kuivatada riideid, vms.

• Kindlad ohumärgid on sulamis- või põlemisjäljed, kuid õnnetusi juhtub ka väliselt täiesti korras olevate seadmetega.

• Põlema süttinud elektriseadet ei tohi kustutada veega enne, kui see on vooluvõrgust lahti ühendatud.