Kui praegu maksustatakse käibemaksuga Euroopa Liidu välistest riikidest tellitud saadetised, mille väärtus ületab 22 eurot, siis muudatuse järel tuleb tollis deklareerida kõik väikesaadetised ning tasuda nendelt ka käibemaks.

„Kuigi muudatus hakkab kehtima 1. juulist, tuleb arvestada, et tellitud kaupade tarneajad võivad olla pikad. Nii võib näiteks Hiinast tellitud kaup jõuda Eestisse alles paar kuud pärast tellimuse esitamist. Tuleb arvestada, et muudatusel üleminekuperioodi ei ole ja kui kaup imporditakse Eestisse pärast 1. juulit, tuleb see deklareerida ning tasuda ka käibemaks,“ ütles MTA tolliosakonna teenusejuht Kaari Lainevool.

Lainevool lisas, et MTA on kohaldanud oma infosüsteeme nii, et ka muudatuse järel saaksid eraisikud võimalikult kiirelt kaubad deklareeritud. „Tollideklaratsiooni saab esitada lihtsustatud korras e-MTA „Postipaki deklareerimise“ rakenduses ning seda saab teha nii enne kui ka pärast paki saabumist.“

„Soovitame deklareerida kaup ette, sest sellisel juhul saab tellitud asjad kiiremini kätte. Juhime ka tähelepanu, et deklaratsiooni saab esitada siis, kui posti- või kullerettevõte on teatanud kauba saajale transpordi saatedokumendi numbri (tracking number) ja eelneva tollidokumendi numbri,“ ütles ta.

Ühelt eraisikult teisele kingitusena saadetud kaubad, mille väärus on kuni 45 eurot, jäävad endiselt käibemaksuvabaks. Kui tellitud või kingitusena saadetud saadetise summa ületab 150 eurot, siis lisandub sellele lisaks käibemaksule ka tollimaks.