„Alates 3. maist lubasime avada poed ja piiratult restoranide väliterrassid. Kahjuks ei ole pandeemia piisavalt taandunud, et avada kogu majandus täismahus, seega jätkame toetuste maksmist ettevõtetele ka maikuu eest," ütles minister Sutt. „Mõistan ettevõtjate ootust võtta toetusmeetmed kiiresti kasutusele. See on ka minu soov. Olen palunud Euroopa Komisjoni asepresident Margrethe Vestagerilt meie taotluse võimalikult kiiret menetlust ja ta on seda mulle ka lubanud. Nii pea, kui riigiabiluba on olemas, alustab EAS taotluste vastuvõtmist ja toetuste väljamaksmist."

Riik maksab maikuu eest toetust majutus- ja toitlustusettevõtjatele, spaadele, veekeskustele, reisiettevõtjatele, nõupidamiste ja messide korraldajatele, turismiteenuse pakkujatele ja juhuvedusid tegevatele bussifirmadele varem kinnitatud 44 miljoni euro suurusest toetuste paketist. Toetuste perioodi pikenemine ei laiene eilsest avatud jaekaubandusettevõtetele, kes saavad toetust märtsi ja aprilli eest.

„Jaekaubandusel läks märtsis ja aprillis oodatust paremini ja ettevõtjate hulk, kellel käive langes üle 30 protsendi ja enam, on olnud oodatust väiksem," märkis Sutt. „See andis võimaluse jätkata turismisektori toetamist, kellele maist tegevuspiirangud veel ei leevene," rääkis ta.

Olenevalt sihtrühmast on toetuse suurus endiselt 60, 70 või 90 protsenti ettevõtja märtsi, aprilli ja mai, jaekaubanduse ettevõtja puhul märtsi ja aprilli tegevuskuludest, mis on kohandatud ettevõtte käibelangusega. Toetuse saamise tingimuseks on käibekadu vähemalt 30 protsenti ajavahemikus märts 2021 võrreldes perioodiga jaanuar 2019 kuni detsember 2019. Turismiteenuse pakkujale on toetuse tingimuseks, et perioodil jaanuar 2020 kuni veebruar 2021 oleks tasutud tööjõumaksud vähemalt 3000 eurot.

Tänaseks on riik COVID-19 kriisis toetanud läbi EAS-i 4134 ettevõtet summas 33,8 miljonit eurot. Lisaks on EAS-is hetkel väljamaksmisel kriisitoetusi summas 9,7 miljonit eurot hinnanguliselt 400 ettevõtjale.

EAS hakkab toetuse taotlusi vastu võtma maikuu teises pooles pärast Euroopa Komisjoni riigiabiloa saamist. Täpsemad toetamise tingimused avaldatakse Riigi Teatajas (määrus „Ettevõtjate toetamine seoses COVID-19 haigust põhjustava koroonaviiruse levikust tulenevate piirangutega") ja toetusvoorude avamisest teavitab EAS oma veebilehel.

Arto Aasa kriitika

Aas toob välja, et kui töötukassa kaudu on sel kevadel taas hästi kiiresti piirangute all kannatanud töötajaid ja ettevõtteid toetatud, siis valitsuse poolt lisaks välja käidud EAS-i ja Kredexi toetusmeetmete abisummad pole tänaseni abivajajateni jõudnud.

Riiklik bürokraatia pole senini suutnud maksta välja toetusi, mis lubati kõige rohkem piirangutest pihta saanud ettevõtetele ja sektoritele. „Muret teeb muidugi see, et valitsus on küll ette näinud mitukümmend miljonit abimeetmeid ettevõtetele, kes tegelevad kaubanduse, majutuse ja turismiteenustega, aga see abi ei ole Kredexi ja EAS-i kaudu ikka nendeni veel jõudnud. Kuidagi väga kaua läheb aega," tõdes Aas.

Ta seletas, et toetuste eraldamise otsused on justkui tehtud, kuid raha ei liigu. „Menetlus võtab nii kaua aega, et reaalne abiraha pole kohale jõudnud. Ja see nörritab ettevõtjaid. Mõnel ettevõtjal on viimane piir käes, kontod on tühjad, kuid palgad on vaja maksta, kommunaalarved tasuda. Kui need abirahad seisavad riigi kontodel kinni ja kõik see paisub, siis see teeb kurvaks," oli tööandjate esindaja päris murelik.