"Kui praegu leiaks kaks plaatijat, oleks neil vähemalt aasta jagu tööd," ütles Helsingi ehitusettevõtja Miika Jukarainen Helsingin Sanomatile. Jukaraineni ehitusettevõttel on aasta läbi kuus töötajat, suvel kaheksa.

Oskustööliste leidmine eramu renoveerimiseks ja elamute ehitamiseks on olnud Soomes sel kevadel ja suvel keeruline. Lisaks plaatijatele võib probleemiks olla ka hea müürsepa leidmine.

“Alates mai algusest on töötajaid raskem leida. Kui soovite puuseppa palgata, võite aasta lõpuni hästi hakkama saada,” ütles remondipakkumise lehe Urakkamaailma äridirektor Kalle Koivuniemi.

Tema sõnul on eelmisel suvel tulevikku edasi lükatud lepingud turul selgelt kuhjunud. Kaugtöö tulemusena veetsid inimesed rohkem aega oma kodus ja näiteks vannitoa ja köögi remont lükati edasi.

"Kodus veedetud aja pikenedes ei ole ehitajatel tingimata soovitatav päeva jooksul korterites ringi liikuda," ütleb Koivuniemi.

Ehitajate puudus ilmneb ka tööhõiveametites. Selle aasta juunis oli saadaval umbes 2930 ehitustööd. Eelmise aasta juunis oli avatud umbes 1640 kohta.

Ehitustööstuse suurimaid tööandjaid esindava Rakennusteollisuus RT andmetel ei ole töötajate puudus otseselt avaldunud, kuid väiksemaid ettevõtteid see puudutab kindlasti.

Ehitustööstuse esindaja Paavo Mattila sõnul on eriti Helsingi pealinna piirkonnas tööjõu kättesaadavust kohati pidurdanud pendelränne, mis oli pikalt piirangute tõttu peatunud.

„Meie jaoks on väga oluline, et laevaühendus Eestisse toimiks. Sellepärast on meil paar korda nuga kurgul olnud. ”

Nüüd on olukord välistööjõu osas normaliseerunud ja Mattila hinnangul hakkab lähenema juba koroonapandeemia eelsele ajale, mil Soomes oli umbes 35 000 välismaist ehitustöölist.

Kui kvalifitseeritud tööjõudu pole saadaval, peavad töö tellijad lootma heale õnnele.

"Seal läheb tarvis natuke õnne, kui te ei tunne häid spetsialiste," lisas Mattila.