„Probleem on täna see, et sul võib olla briljantne krediidiajalugu oma riigis, aga nii kui sa koduriigist lahkud, oled sa pankade jaoks mittekeegi,“ kirjeldas probleemi iduettevõtte Mifundo juht Kaido Saar. „Piisab sellest, kui minna kasvõi laevaga Helsingisse, kus mitte ükski pank sulle laenu ei anna.“

Kuigi Euroopa Liidus peaks olema teenuste, kaupade, kapitali ja inimeste vaba liikumine, siis krediiditooted on Saare sõnul riigipõhised ning rangete piiridega. „Ise pangajuhina tean, kui raske ja keeruline on mittekohalikule inimesele laenu anda ja uuele turule laieneda. Sa ei tea ju neid inimesi, sul pole andmeid ja sa ei oska ka sellest midagi järeldada,“ märkis varasemalt Bigbanki juhtinud Saar.

Lahenduse kallal on tõsisemalt tööd tehtud mullu suvest saadik, kui Finantsinspektsioonilt saadi tegevusluba. Pre-seed rahastust on ettevõte kaasanud 1,2 miljonit eurot. Uut investeeringut püütakse muuhulgas Latitude59 pitch’i võistlusel, kus miljoni euro suurust investeeringut jahivad iduettevõtjad 61 riigist.

Andmed teise riiki kaasa

Mifundo lahendus on luua inimesele kolmanda osapoole poolt kinnitatud krediidiskoor, mida saaks teise riiki kaasa võtta ehk inglise keeles Verified and Passportable Financial Identity. Seda saab ka inimene ise näha.

Peamiste klientidena näeb ettevõte Saare sõnul ekspatte kui ka aktiivselt kahe riigi vahel liikuvaid inimesi, näiteks Soomes tööl käivaid Eestlasi, kelle jaoks valu on kõige suurem. „Töökoht võib olla ühes kohas, elukoht teises kohas ja oled permanentselt seotud mõlema riigiga. Kahjuks võib sul olla olukord, kus sa ei saa laenu kummastki riigist,“ märkis Saar.

„Kui kohaliku inimese jaoks on küsimus, kas ta saab krediiditootele parema intressimäära, siis mitme riigi vahel liikuv inimene ei pruugi üldse laenu saada,“ ütles Saar. Lõpuks võiks see ka laenutoodete intressimäärad alla tuua. Ühtlasi võiks Mifundo Saare sõnul abiks olla siis, kui soov on välismaale kinnisvara osta.

„Kui vaadata intressimäärasid Euroopa Liidu riikides, siis need erinevad päris palju. Võib väga selgelt öelda, et teatud inimesi diskrimineeritakse rahvuse järgi. Valdavalt kipuvad nad olema Kesk- ja Ida-Euroopas ja Baltikum samamoodi. Usume, et kui me murrame need piirid, siis tasakaalustuvad ka intressimäärad.

Esimesed laenud antud

Varasemalt kaasatud 1,2 miljoniga oli eesmärgiks ehitada valmis esimene lahendus, mida turu peal testida ning see on Saare sõnul tehtud. Väljastatud on ka esimesed laenud.

Eriti uhke on Mifundo selle üle, et ettevõte valiti Mastercardi ja Põhjamaade juhtivate pankade poolt partnerlusprogrammi ja perspektiivikama 15 fintech’i ettevõtte hulka.

Edukalt on Saare sõnul läinud ka pankadega suhtlemine. Kui ühendust võeti 30 pangaga, siis 20 reageerisid, kohtuti 18 pangaga, viis panka on andnud kirjaliku kinnituse Mifundoga alustamiseks ning kolm panka on juba lepingu sõlminud ja tehniliselt liidestatud.

Kui Eesti kodanikud saavad Mifundo platvormile registreerida ning taustapäringud ära teha, siis hetkel käib liidestamine Soome ja Poola inimeste jaoks. Need kokku moodustaks ligi 10% Euroopa Liidu rahvaarvust, mis võiks Saare sõnul olla piisav hulk, et pankadele huvi pakkuda. „Me toome võimaluse kandiku peal pankadele ette,“ märkis Saar.

Konkurente on Mifundol samuti. Kõige suurem neist on Credit Karma, kes tegutseb USA-s, Kanadas ja Ühendkuningriigis, kuid Euroopa Liidu keerukuse tõttu neid siin ei ole. Hoolikalt jälgib Mifundo USA ettevõtet Novacredit, kes pakub võimalust krediidiajalugu kaasa võtta USAsse minnes. Crunchbase’i andmetel on ettevõte saanud seni 79,4 miljoni dollari eest rahastust, millest 10 miljonit tuleb Ühendkuningriigi suurpangast HSBC. „Neil on samuti pisut teine sihtturg ja nad on arenguteel natukene ees, aga me tahame kiiresti järgi võtta,“ märkis Saar. Samuti fokusseerib Mifundo end Euroopasse, Novacredit aga USAsse.

Viie aasta pärast on Mifundo eesmärk katta ära kõik Euroopa Liidu 27 riiki ning võimaldada inimestel ükskõik mis riigi inimesel Euroopa Liidu sees liikuda.

Jagamisele läheb miljon eurot

Mai lõpus toimuval konverentsil Latitude59 investeerivad Tera Ventures ja Eesti Äriinglite Võrgustik EstBAN kokku kuni miljon eurot. Raha võib saada üks, või ka mitu idufirmat.

Latitude59 Pitch Competition nimelisel idufirmade mõõduvõtul osales kokku ettevõtjaid 61 riigist. Nüüdseks on välja valitud 42 parimat, kes sel nädalal üritavad veenda konkursi žüriid, et just nende idee on kõige elujõulisem ning mis vääriks miljoni euro suurust rahasüsti. Sel nädalal toimuva sõelumise käigus jääb konkursil alles kaheksa parimat, kellest omakorda viis pääsevad finaali.

Finaal toimub 26. mail Tallinnas Kultuurikatlas idu- ja tehnoloogiakonverentsi Latitude59 pealaval, kus kõigil finalistidel avaneb võimalus investorite ja laiema publiku tähelepanu teenida.

Lisaks Mifundole on eelfinaali ehk 42 parima sekka jõudnud veel näiteks sellised Eesti idufirmad nagu Askly (veebilehtedele vestlusakna ehk chat-lahenduse pakkuja), Dermtest (tarkvara, mis aitab tuvastada haigusi), Edumus (veebikool), Lightcode Photonics (innovaatilise 3D kaamera looja), Migrevention (virtuaalkliinik migreeni raviks) ning Moliri Space Energy (eesmärk rajada kosmosesse päikeseenergiajaamu). Kõikide osalejatega saab tutvuda siin.

Delfi Ärileht on Latitude59 meediapartner.