Tallinna börsiindeks langes 0,17%, teisalt Riia kerkis 1,06% ning Vilnius 0,16%.

Tallinna börsil kujunes päevaseks kauplemiskäibeks 1,1 miljonit eurot. Suurema osa sellest andsid Tallinna Kaubamaja Grupi aktsiad 385 000 euro ulatuses, Enefit Green 260 000 euro ulatuses ning LHV Groupi aktsiad 157 000 euro ulatuses.

Põhinimekirjas tõusis viis ning langes 10 ettevõtet. Eilsel sulgemishinnal lõpetasid kolm ettevõtet.

Mis veel toimus?

  • Kahemiljonilise portfelliga investor märkis Delfi Ärilehele, et 70 000-eurone langus ei tekitanud temas mingeid emotsioone. Loe pikemalt siit.

  • Kes Tallinna börsil sai mullu aktsionäre juurde, kes hoopis kaotas? Vaata siit.

  • Lennukate prognooside poolest tuntud ARK Investi juht Cathie Wood prognoosib bitcoinile 2030. aastaks 1,5 miljoni dollari suurust hinda. Vaata siit.

  • Kreeka püüab kasu lõigata paranenud majandusseisust ning investorite suurenenud huvist ning paneb börsil müüki 30% Ateena lennujaamast. Vaata siit.

  • Lõuna-Korea valitsus avalikustas esmaspäeval plaani, mille kohaselt kavatsetakse investeerida 622 triljonit vonni (umbes 430 miljardit eurot) kiibitööstusesse. Vaata siit.

Euroopa ja USA

Euroopa suuremad börsid on lõviosa kauplemispäevast kaubelnud miinuspoolel. Regiooni suuremaid ettevõtteid koondav Stoxx 600 aktsiaindeks on langenud 0,60% ning Prantsusmaa CAC 40 -0,80%.

Euroopa keskpanga ametnikud jahutasid turu ootuseid intressilangetusteks. EKP nõukogu liikme ja Austria keskpankuri Robert Holzmanni sõnul takistavad püsiv inflatsioon ja geopoliitilised riskid EKP-l sel aastal intressimäärasid alandamast, kuigi majanduslangust ei saa enam välistada. Ta ühines kolleegidega, sealhulgas EKP presidendi Christine Lagarde’i, EKP nõukogu liikme Constantinos Herodotu ja peaökonomisti Philip Lane’iga, kes hoiatasid, et intressimäärade kärpimisest on veel liiga vara rääkida.

Saksamaa majandus langes mullu esimest korda alates koroonapandeemiast. 12 kuu lõikes kukkus majandus 0,3%, mis pälvib erilist tähelepanu seetõttu, et G7 riikide seas on tegu arvatavasti ainsa langusesse sattunud majandusega, märgib Bloomberg.

USA börsid on pühade tõttu suletud.