Lagarde’i poolt on see esimeseks signaaliks, et keskpank mõtleb intressilangetuste peale, kuid turud võtsid sõnumi pigem negatiivselt vastu. Seni on finantsturgudel prognoositud oluliselt kiiremat intressilangetust, nähes, et intressialandused võiksid pihta hakata juba kevadel ning oodates kokku kuute intressilangetust (1,5%). Paradoksaalselt vähendas Lagarde’i tänane esmane viide intressilangetuste poole liikumise kohta aga kauplejates mõnevõrra julgustunnet, et keskpank sedavõrd palju võiks tänavu intresse langetada.

Keskpanga juht märkis sealjuures taas, et finantsturud ongi liiga optimistlikud olnud. „See ei aita kaasa meie võitlusele inflatsiooniga, kui ootused on liiga kõrged võrreldes sellega, mis tõenäoliselt juhtuma hakkab,“ sõnas Lagarde Bloombergile.

Euroopa börsid on täna tugevalt punases, kui Saksa DAX indeks on langenud 1,2%, Prantsuse CAC 40 ja Põhjamaade OMX Nordic 40 1,4% ning Briti FTSE 100 2%. Euro on sel nädalal nõrgenenud dollari suhtes umbes 1,1%, kui ühe euro eest saab 1,084 dollarit. Täna oli punases ka Tallinna börs, langedes 0,49%.

Vaid kolm põhinimekirja kuuluvatest aktsiatest olid täna plussis: Ekspress Grupp (+0,77%), Tallinna Sadam (+0,17%) ja Infortar (+0,16%). Enim langesid Arco Vara (-1,18%), PRFoods (-1,12%) ja Enefit Green (-0,9%).

Mis veel toimus?

  • 2024. aasta alguses õnnestus LHV Pensionifondil L lõpuks Tallinna Kaubamaja positsioon maha müüa. Viimase aasta jooksul müüs fond enam kui kuue miljoni euro eest Kaubamaja aktsiaid.

  • Bolti kaasasutaja Markus Villigu sõnul on ettevõte valmis börsile minema 2025. aastal, sh vaadatakse Amsterdami ja New Yorgi börsi poole. Villig rääkis taskuhäälingus „Ettemõte“, et IPO aeg sõltub turuolukorrast, kas neil raha päriselt ka vaja läheb ning investorite survest.

  • Leedu börsifirma Ignitis teatas täna, et võitis Eesti Liivi 1 mereala oksjoni, pakkudes hinnaks 1,16 miljonit eurot.

  • Admirals Group pikaajaline tegevjuht ja juhatuse esimees Sergei Bogatenkov teatas täna ettevõtte nõukogule soovist ettevõttest lahkuda. Oma otsusest ettevõttest lahkuda teatas nõukogule ka pikaajaline juhatuse liige Andreas Ioannou.

  • Tesla teatas eile hilisõhtul, et ettevõte on alandnud enda Model Y hinda mitmetes Euroopa riikides. Teade tuli kõigest nädal hiljem, kui ettevõte oli teatanud sarnastest hinna alandamistest Model 3-le ja Model Y-le Hiinas.

  • Apple lükkas Samsungi troonilt, saades 2023. aastal enimmüüdud nutitelefonide müüjaks maailmas. See on esimene kord, mil Lõuna-Korea suurim ettevõte Samsung kaotas enda juhtpositsiooni alates 2010. aastast.

USA-s on börsipäev alanud samuti punaselt. Dow Jones on langenud esimese pooltunni järel 0,1%, S&P 500 0,7% ja Nasdaq Composite 1,3%. Apple’i aktsia on sealjuures langenud 1,1% ning Tesla 2,1%.