Bigbank kuulutas täna Eestis, Lätis ja Leedus välja uue võlakirjade avaliku pakkumise, mille maht on 3-10 miljonit eurot. Tänasest kuni 24. maini saavad investorid märkida Bigbanki 10-aastase tähtaja ning kvartaalsete intressimaksetega tagamata allutatud võlakirju, mille aastane intress on 7%. Ühe võlakirja nimiväärtus on 1000 eurot.

Bigbank plaanib likviidsuse ja vaba kauplemise tagamiseks noteerida võlakirjad Nasdaq Tallinn börsi Balti võlakirjade nimekirjas. Eeldatav noteerimise ja kauplemisele võtmise kuupäev on 30. mai või sellele lähedane kuupäev.

Allutatud võlakirjade näol on tegemist Bigbanki tagamata võlakohustusega investori ees. Võlakirjade allutatus tähendab, et Bigbanki likvideerimise või pankroti korral muutuvad kõik allutatud võlakirjadest tulenevad nõuded sissenõutavaks ja rahuldatakse alles pärast kõigi allutamata tunnustatud nõuete täielikku rahuldamist vastavalt kohalduvatele õigusaktidele. Pakkumise täpsemad üksikasjad on kirjeldatud prospektis ja prospekti kokkuvõttes.

„Bigbank jätkab oma kasvu nii kodu- kui ärilaenude vallas ning järk-järgult juurutame ka igapäevapanganduse teenuseid. Uus võlakirjade emissioon on teine seeria meie 30 miljoni euro suurusest käimasolevast võlakirjaprogrammist, mille eesmärk on tugevdada ja optimeerida kontserni regulatiivset omavahendite struktuuri,“ selgitas Bigbanki juhatuse esimees Martin Länts.

Pakkumise raames emiteeritud võlakirjadest saadavat tulu plaanib Bigbank kasutada grupi äri- ja eluasemelaenude portfelli kasvust tuleneva täiendava krediidiriski katmiseks Eestis, Lätis ja Leedus ning kohalduvatest regulatsioonireeglitest tulenevate omavahendite nõuete täitmiseks.

Viimati emiteeris Bigbank võlakirju mullu novembris, mil pakuti intressiks 8%. Pakkumises osales 1847 investorit, kes märkisid võlakirju 21,6 miljoni euro ulatuses. Kui Bigbank soovis esialgse teate kohaselt kaasata kuni 10 miljonit eurot, siis pank otsustas siiski kaasata vaid pool sellest summast ehk 5 miljonit eurot.

„Võlakirja intressitaseme fikseerimisel lähtusime turgudel valitsevast teatavast ootusest intressitaseme edasiseks alanemiseks. Bigbankil on hästi diversifeeritud ja hea tootlusega laenuportfell, mis koosneb eraisikute kodu- ja tarbimislaenudest ning äriklientide liisingutoodetest ning arendus- ja investeerimislaenudest,“ märkis Länts.

Märtsi lõpu seisuga oli panga bilansimaht kokku 2,5 miljardit eurot ning omakapital 243,5 miljonit eurot. Üheksas riigis tegutseval pangal on kokku 151 000 aktiivset klienti ning üle 500 töötaja. Reitinguagentuur Moody’s on väljastanud Bigbankile pikaajalise investeerimisjärgu reitingu Baa3 ja lühiajalise reitingu Prime-3 välis- ja kohalikus vääringus pangahoiustele.

Viimastel nädalatel on mitmed Balti ettevõtted tulnud välja võlakirjapakkumisega. Kinnisvaraarendaja Liven teatas, et soovib kaasata kuni 7 miljonit eurot, intressiks 10,5%. Kohalik Holm Pank pakub võlakirju 9,5% intressiga, emissiooni maht kuni 2 miljonit eurot. Leedu Šiauliu pank pakub investoritele 25 miljoni eest võlakirju, intressiks 7,7%.