Tallinna börsi põhimekirja käive ulatus täna ligi 1,425 miljoni euroni. Kogu Baltikumis suurima kauplemiskäibega väärpaberi oli LHV Group (591 814 eurot). Kõige enam tehinguid tehti aga Enefit Greeniga (1069 tehingut).

Täna Tallinna börsil justkui suuri langejaid või tõusjaid polnud, kuid võrdlemisi suure kauplemiskäibe juures tõusis 1,1% Enefit Green (320 393 kauplemiskäive).

Balti börsiindeksitest näitas kõige suuremat langust Riia (-1,27%). Seejärel oli languses Vilnius (-0,49%). Ainsa tõusjana säras Tallinn (+0,16%).

Mis veel toimus?

  • Krüptoturgudel oli veebruar erakordselt positiivne kuu, mil kolm suuremat vaba kursiga valuutat tõusid kõik rohkem kui 30%, märgib Binance’i esindaja Eestis Polina Brottier kuu ülevaates. Loe lähemalt.

  • Aasta alguses avanenud võimalus II pensionisambasse kogunevat raha jõudsamalt kasvatada on tekitanud kogujates küsimuse: kumba siis eelistada? Kas tõsta II pensionisamba omaosalust 2%-lt 6%-ni või eelistada III pensionisambasse kogumist? SEB Varahalduse äriarendusjuht Peeter Schamardin aitab selgust tuua. Loe lähemalt.

  • Uuesti aina kõrgemale kerkiv bitcoin on kinnisvaraekspert Peep Soomani sõnul üliriskantne vara, mille riske ei hinda paljud inimesed reaalselt, ütles ta Delfi Ärilehele. Loe lähemalt.

  • Lõppenud aasta oli peegelmajade tootja ÖÖD jaoks ning ka terve tööstuse jaoks keeruline, tõdeb ettevõte investoritele suunatud ülevaates. Pilk suunati USA turule. Loe lähemalt.

  • Swedbank ootab, et Tallinna Kaubamaja Grupp muutub efektiivsemaks, mistõttu sai aktsia varasemast kõrgema hinnasihi. Loe lähemalt.

Bitcoin on rekordile lähedal

Bitcoin alustas nädalat märkimisväärse tõusuga, olles väga lähedal kõigi aegade kõrgeimale tasemele. Viimaste andmete järgi oli üks tuntuimaid krüptovaluutasid 4 protsenti kõrgemal ehk 65 337 dollari juures, Coin Metricsi andmetel. Tegemist on kõrgeima tasemega alates 2021. aasta novembrist. Etherum on tõusnud aga 3513 dollarini.

Mõlemad krüptovaluutad on välja tulnud ühe parima nädalaga viimase aasta jooksul (bitcoin on tõusnud 21%, etherum aga 16%), kuid tõus võttis hinge nädalavahetusel, jätkates täna. Põhjuseks võis olla asjaolu, et osa raha jooksis välja Grayscale Bitcoin ETF-ist, kuid samas hakkas nüüd raha liikuma uutesse ETF-idesse.

„Üheksa uue bitcoini-ETF-i sünniga kipub olema nii, et suured liikumised toimuvad pigem kauplemisnädala sees kui nädalavahetustel,“ selgitab krüptoplatvormi Nexo kaasasutaja. Investorid on juba ammu oodanud, et krüptovaluuta läheneks kõigi aegade tipule. 65 000-dollarilise taseme juures on ta hetkel ligi 6% madalamal 2021. aasta novembri rekordist 68,982.20 dollarit.

USA ja Euroopa börs

Euroopa börsil on mitmed põhiindeksid languses. Kõige suuremat langust kirjutamise hetkel näitab Londoni börsiindeks FTSE 100 (-0,61%). Langust näitab ka Itaalia börsi peamine indeks FTSE MIB (-0,24%).

USA börsil on aga suurt tõusu näidanud volatiilsusindeks VIX (+2,59%). Dow (-0,2%) ja Nasdaq (-0,15%) on languses.