Tallinna börsiindeks kerkis täna 0,45%. Riia ja Vilniuse börsiindeksid langesid vastavalt 0,04 ning 0,4%.

Tallinna börsi erinevatel aktsianimekirjadel kujunes päevaseks kauplemiskäibeks 890 000 eurot. Sellest suurema osa andsid LHV Group 244 000 euroga, Enefit Green 194 000 euroga ning Tallink Grupp 174 000 euroga.

Põhinimekirjas oli tõusjaid 11, langejaid neli ning eilsele sulgemistasemele jäid kolm aktsiat.

Mis veel toimus?

  • Samal ajal kui riik räägib välisinvesteeringute meelitamise tähtsusest ähvardab maksuameti plaan peletada Eestist välisinvesteeringuid, hoiatavad ettevõtlusliidud. Kahju võib ulatuda 500 miljoni euroni. Loe pikemalt siit.

  • EfTEN Capitali tegevjuhi Kristjan Tamla sõnul on Balti riikide majanduslik käekäik olnud viimased poolteist aastat üks Euroopa kehvemaid, kuid seevastu kinnisvaraturg näitab erakordset vastupidavust. Vaata siit.

  • Automüügitarkvara arendav Modera kasvas mullu ligi kolmandiku võrra ning ehitas üles võimekuse Rootsi turu jaoks. Vaata pikemalt siit.

  • Tesla peatab Lähis-Ida kriisi tõttu Saksamaal tootmise ajavahemikus 29. jaanuar kuni 11. veebruar. Vaata pikemalt.

  • Et hõlbustada ettevõtte edasist kasvu Lätis ja välismaal, kaalub juhtiv kontorilahenduste haldaja, Läti ettevõte AS Hestio täiendavaid kapitali kaasamise võimalusi Nasdaq Riga alternatiivturul First North. Vaata pikemalt.

  • Alates 2023. aasta algusest USA börsile jõudnud ettevõtete aktsiad on kerkinud tugevamalt kui turg keskmiselt ning seepärast oodatakse IPOturule uusi ettevõtteid. Vaata siit.

  • Börsinädala kolme tähtsaimat uudist kuula siit.

Euroopa ja USA

Euroopa suuremad börsid liiguvad reedel tugevas tõusujoones. Regiooni suuremaid ettevõtteid koondav Stoxx 600 aktsiaindeks on kerkinud 1,05% ning Saksamaa DAX 1,11%.

USA börsidel on Dow Jonesi aktsiaindeks langenud 0,10%, teisalt on Nasdaqi koondindeks kerkinud 0,40% ning S&P 500 tõus on 0,30%. Praegu on indeks üle oma kõigi aegade kõrgeima sulgemishinna (4796,56), mis tähendab, et kui ta säilitab selle tõusu kuni päeva lõpuni, siis püstitab S&P 500 aktsiaindeks uue rekordi.

Ootamatu langus tootjahindades kinnistas turu panuseid Föderaalreservi intressilangetustele, kirjutab Bloomberg. Kui konsensus ootas novembris aastaga 1,30% suurust tõusu, siis tootjahinnad kerkisid aastaga 1%.

Kuigi kauplejad ootavad jätkuvalt, et esimene intressimäära alandamine toimub mais, näevad nad nüüd veidi suuremat tõenäosust, et intressimäärasid alandatakse märtsis.