Täna oli Tallinna börsi põhinimekirja käive 1,959 miljonit. Käibest põhiosa moodustas täna börsil esimest päeva kauplev Infortar (1,036 miljonit eurot), mis parasjagu on ka kogu Baltikumi suurima kauplemiskäibega väärtpaber. Samas kõige enam tehinguid tehti hoopis Ignitis Grupega (733 tehingut). Kogu Balti börsil näitas arvestatava käibe juures tõusu Pro Kapital Grupp (+6,71%).

Kõik Balti börsiindeksid olid täna rohelises. Kõige suurimat tõusu näitas Riia (+1,03%), seejärel Tallinn (+0,45%) ja siis Vilnius (+0,18%).

Mis veel toimus?

  • Muutused Funderbeami ärimudelis on peletanud platvormilt jaeinvestoreid ja pannud ettevõtteid vaatama keskkonnast väljapoole. Loe lähemalt.

  • Investorite üldine pessimism ning ärimahtudega võrreldes langevad või paigal püsivad aktsiahinnad tõotavad mitmetele aktsiatele tuua üllatavalt kõrge dividenditootluse. Loe lähemalt.

  • Täna kell 10 algas Infortari aktsiatega kauplemine. Esimesed tehingud Infortari aktsiatega tehti ligi 6% kallimal tasemel võrreldes märkimishinnaga, kuid koheselt langes hind tagasi märkimishinna lähedale. Loe lähemalt.

  • Idufirma Salv, mis pakub pankadele ja teistele makse- ning krediiditeenuste ettevõtetele finantskuritegevuse tõkestamise tööriistu, kaasas uues rahastusvoorus 3,9 miljonit eurot. Loe lähemalt.

  • Kui seni on Indexo pakkunud Lätis pensionifonde, siis peatselt on plaanis ka uus pank luua, rääkis Indexo üks asutajatest Henrik Karmo. Sellest nädalast algas uus aktsiapakkumine pangakapitali kogumiseks. Loe lähemalt.

  • Lambavillast pakendeid tootev Woola teatas täna 2,5 miljoni euro suurusest kaasamisringist, mida juhib Jaan Tallinna investeerimisfirma Metaplanet. Loe lähemalt.

  • Euroopa Keskpanga nõukogu otsustas täna jätta baasintressimäärad muutmata. Loe lähemalt.

Nafta hind suundus tõusule

Nafta tõusis täna viie kuu madalaimalt tasemelt pärast seda, kui dollar näitas langumärke, sest Föderaalreserv intressitõsted näivad läbi olevat.

Brent tõusis kolmapäeval 1,4% ehk 76 dollarit barrel, kuna dollariindeks langes madalaimale tasemel alates augustist, muutes niiviisi toormehinnad atraktiivseks.

Samuti mõjutas ka Fedi otsus, kes hoidis juba kolmandat kohtumist järjest intressimäärad paigal. Fedi esimees Jerome Powell ütles, et poliitikakujundajad keskenduvad nüüd sellele, millal vähendada laenukulusid, kui inflatsoon jätkab langust. Intressi jättis paigale ka Inglismaa keskpank ja Euroopa keskpank.

USA ja Euroopa börs

Euroopa börs on juba mitmendat päeva võrdlemisi rohelises, mille põhjuseks võib olla keskpanga positiivne väljavaade intressidele. Kõige rohkem on tõusnud Londoni börs indeks FTSE 100 (+1,47%). Hea tõus on ka Stoxx 600 (+1%).

USA börsgi on suhteliselt rohelises, kui hirmuindeks VIX (-1,56%) välja ärvata. Suurt tõusu on näitavad kuld (+3,1%) ja nafta (+3,25%).